Παρασκευή, 14. Σεπτέμβριος 2018, Ελλάδα, Освајање Кајмкчалана - Битољ

από 14. Σεπτέμβριος 2018 - 19:00
έως 16. Σεπτέμβριος 2018 - 23:00
102 άτομα που συμμετέχουν
περιγραφή συμβάντος
"Мојим див-јунацима неустрашивим и верним, који грудима својим отворише врата слободи и осташе овде као вечни стражари на прагу отаџбине."- Посвета Александра Карађорђевића на спомен капели на Кајмкачалану.

-Дужина трека 8 км (укупно)
-Укупан савладан успон 500м
-Најнижа тачка трека 2040 м
-Највиша тачка трека 2521 м
-Кондициона тежина 2/10
-Техничка тежина 1/10

1916 - 2017
Овај путовање организујемо поводом 101 година од једне од најзначајнијих битака српске војске, после напуштања отаџбине и повлачења преко Албаније.
Освајамо Кајмачалан, који представља вечити споменик и "КАПИЈУ СРПСКЕ СЛОБОДЕ", да одамо почаст ДИВЈУНАЦИМА, који су дали своје животе за ослобођење српске државе у Првом светском рату.

ПРОГРАМ


Δείτε περισσότερα
ПЕТАК 15. СЕПТЕМБАР:
20ч полазак из Београда.
Напомена: Два дана пре путовања контактирати организаторе за време и место поласка!

СУБОТА: 16. СЕПТЕМБАР
8ч. долазак у Ски центар "Ворас-Кајмакчалан" са Грчке стране
10-14ч. пешачење до врха Кајмакчалан, до капеле и спомен костуринице на врху, паљење свећа и одавање почасти српским херојима, који су дали живот на "КАПИЈИ СРПСКЕ СЛОБОДЕ"
17-19ч обилазак српског војничког гробља и француског војничког гробља у Битољу.
19ч долазак у смештај, вечера и слободно време

НЕДЕЉА: 17. СЕПТЕМБАР
6:00ч Устајање и доручак
7:00ч Полазак за Солун
11:00ч Долазак у Солун
11-12ч обилазак Зејтинлика
12-14ч слободно време у Солуну
14ч полазак за Београд
23ч долазак у Београд

**Смештај је у хотелу у Битољу
***Могућа је корекција програма у случају лоших временских услова, великих задржавања на граничним прелазима и др.

ОСЛОБОЂЕЊЕ КАЈМАКЧАЛАНА 1916.:

Стазом смрти и неописиве патње српски војници су напустили отаџбину у зиму 1915. године. На топлоти грчког и афричког сунца живот се вратио у измучена тела, руке су довољно ојачале да подигну пушку, да замахну бајонетом. Нахрањени и обучени, поново су се нашли на фронту, жељни битке, жељни ОТАЏБИНЕ.

У септембру 1916. пред српским војницима је стајао огроман изазов. Огроман као планина. И то не било која, већ 2,525 метара висока планина Ниџа, на граници Грчке и окупиране Србије. Српски ровови су били укопани неколико стотина метара испод врха, заклоњени сенком планине, са сталним погледом на претеће цеви бугарских топова. На планинском врху се уздизао “Борисов град”, утврђење сачињено од непрегледних редова ровова, митраљеских гнезда и скривених хаубица. Бугари су га назвали по свом цару, јер су сматрали да је неосвојив. За Србе, погледа стално упртог у небо, страшни планински врх Кајмакчалан био је “КАПИЈА СЛОБОДЕ". На тим стенама је почињала Србија, на тим падинама окићеним бодљикавом жицом био је праг отаџбине.
Врховна команда је наредила јуриш 12. септембра. Осамнаест дугих дана Кајмакчалан није био део овог света, његови високи врхови спустили су се у срце пакла. Небројено пута српски војници су јуришали, телима пунили ровове, голим рукама кидали бодљикаву жицу и остајали да висе разапети на њој, покошени митраљеским рафалом. Војници су причали да је на врху владао толики хаос да се тешко разазнавало ко се са ким бије. Зато су скидали бајонете са пушака, узимали их у голу руку, а другом би држали шлем на глави, јер је он био све што их је разликовало од бугарских војника.

Коначно, 30. септембра ветар је отерао маглу са планиског врха. Био је нижи за четири метара, разнесен гранатама српске артиљерије. Утврђење је било у рушевинама. На центру се вијорила српска застава. Околни врхови су још били поседнути Бугарима, који су гађали српске положаје, надајући се да ће поново преотети врх. Узалуд. Није било те земаљске војске која је са тог хладног камена могла отерати српске војнике. Сељаци из далеке Шумадије, са обала Дрине, са златних равница крај Скопља…долазили су до граничне линије на врху, падали на земљу и засипали је пољупцима и сузама у које је стала љубав коју су према отаџбини, слободи, родним ливадама, селима, домовима и ближњима носили, где год да их је живот бацио.
У наредним данима читава планина је пала у српске руке. Бугари су бежали у хаосу, остављајући за собом артиљерију, намирнице, празне ровове.Није било враћања уназад, само још корак више и корак ближе домовини, родном селу, женама и деци која су их годинама жељно ишчекивала. Пао је и Битољ, први ослобођени град у Србији. Прва стопа земље била је слободна. Тела мртвих војника су покупљена и смештена у костурници на врху планине. Тамо где им је и место. На Капији слободе коју су својим животом отворили.

После рата на Кајмакчалану је подигнута мала капела и спомен обележје српским херојима. У капели је смештен ћуп у који је положено срце Арчибалда Рајса. Швајцарац је заволео Србе као сопствени народ, дивио се херојима Кајмакчалана са којима је делио добро и зло и оставио у аманет да му срце заувек лежи са њима. Жеља му није испуњена, јер су током Другог светског рата Бугари срце украли, однели га и бацили незнано где.

ЗЕЈТИНЛИК - СРПСКО ВОЈНИЧКО ГРОБЉЕ
Српско војничко гробље на Зејтинлику се налази у Солуну и у његовом склопу су смештени гробови српских, француских, италијанских, енглеских и руских војника погинулих у борбама и пробоју Солунског фронта у Првом светском рату.
Комплекс гробља је подигнут на простору на коме се од 1916. године налазила Главна војна пољска болница српске војске, у склопу које је настало и гробље за преминуле које је временом прерасло у данашњи комплекс.

ЦЕНА: 6300 дин.

У цену урачунато:
-превоз
-обиласци
-ноћење
-доручак у хотелу

У цену није урачунато:
-храна
-индивидулани трошкови путника
-трошкови осигурања

Инфо: 061/2055081 Давор
srbijazamlade@gmail.com
Балканска 18, локал 99 (радно време, радним данима 10 - 18ч)

Крајњи рок за пријављивање је до расположивости места. Минималан број чланова за реализацију туре је 40. Уз овај програм важе правилник и општи услови путовања организације Србија за младе (). Приликом резервације потребно је уплатити 50%, остатак до 5 дана пред путовање.

Освајање Кајмкчалана - Битољ, Ελλάδα συμβάν

10th Anniversary zanshin dojo

10th Anniversary zanshin dojo

Παρασκευή 30. Νοέμβριος 2018
6 shares
Into Battle Festival vol.2

Into Battle Festival vol.2

Παρασκευή 14. Δεκέμβριος 2018
6 shares
Νεα Ζηλανδία
Κυριακή 25. Νοέμβριος 2018
4 shares
Patras Dance Festival 2018
Σάββατο 15. Δεκέμβριος 2018
3 shares
Εγκαίνια Μετρό Θεσσαλονίκης το 2099
Πέμπτη 01. Οκτώβριος 2099
5325 shares
Carrete en Casa de Libra
Τρίτη 26. Μάιος 2020
5275 shares
Carrete en Casa de Libra
Τρίτη 26. Μάιος 2020
5226 shares
Tha pame sto fegari
Παρασκευή 14. Ιούλιος 2034
4217 shares
Βρείτε πιο ενδιαφέροντα γεγονότα
Πάρτε συστάσεις εκδήλωση βασίζεται στο Facebook γούστο σας. Παρ'το τώρα!Δείξε μου τις κατάλληλες εκδηλώσεις για μέναΌχι τώρα